Sport Acasa

Miscare fizica, echilibrul mental

Incalzirea Inainte de Toate

Daca ar fi sa facem o analogie a “incalzirii” vom observa ca in multe aspecte ale vietii noastre este necesara o “incalzire” pentru ca totul sa se desfasoare optim si in conditii excelente. Nu am sa fac acum o insiruire de exemple ci am sa punctez acest fapt pentru organismul nostru care are de asemenea nevoie de o incalzire pentru a efectua o serie de exercitii fizice care cer efort intens si de durata.

Daca ar fi sa facem o analogie a “incalzirii” vom observa ca in multe aspecte ale vietii noastre este necesara o “incalzire” pentru ca totul sa se desfasoare optim si in conditii excelente. Nu am sa fac acum o insiruire de exemple ci am sa punctez acest fapt pentru organismul nostru care are de asemenea nevoie de o incalzire pentru a efectua o serie de exercitii fizice care cer efort intens si de durata. Ca sa putem incepe un antrenament [ oriunde ne-am afla, fie intr-o sala de sport, in aer liber sau acasa] este absolut necesar sa ridicam ritmul cardiac la o valoare mai mare decat cea din starea de repaos pentru a accelera circulatia sanguina. Acest fapt va face sa simtim caldura iar musculatura si articulatiile vor fi pregatite sa preia efortul din programul nostru sportiv.
Este destul sa incepem cu o alergare pe loc sau sarituri antrenand si miscarea bratelor odata cu departarea si apropierea picioarelor, fie folosind un aparat de incalzire cum ar fi banda rulanta, cicleta stationara sau eliptica dupa caz, un stepper dupa cum aveti posibilitate.
Incalzirea nu trebuie sa lipseasca niciodata dinaintea unui antrenament pentru ca pregateste corpul pentru efortul ce va sa vina efectuat si protejeaza de orice accidentare la efectuarea exercitiilor fizice alese [ intinderi, blocari ale articulatiilor, ruperi de muschi sau alte intamplari nedorite si cauzatoare de dureri].
Incalzirea poate sa dureze intre 10-15 minute in functie de gradul de rigidizare al corpului si specificul antrenamentului ce va urma. Cand simti ca incepi sa transpiri e semn ca esti incalzit, dar nu este valabil mereu.Poti transpira din cauza timpului cald si totusi sa nu fi atins starea de incalzire optima. Fa cateva extensii,intinderi,arcuiri ale coloanei prin miscari ce poarta denumirea de “streching”[intinderea muschilor ]. Astfel incalzirea va deveni completa.
Cu toate ca incalzirea ne pregateste corpul pentru efortul intens din cadrul planului de antrenament este foarte important ca mental sa ne concentram asupra ceea ce urmeaza sa facem. Cu alte cuvinte lasam pe cat posibil deoparte toate gandurile din celelalte domenii ale vietii noastre, ingrijorarile, frustrarile si ne concentram la miscarile fizice, exercitiile efectuate cu control pe miscare, adica sa simtim cum lucreaza corpul. A ne antrena concentrati la ceea ce facem ne ofera maximul de beneficii in sport. A face sport acasa sau in oricare alta locatie gandindu-ne la tot felul de lucruri este o mare greseala si o pierdere de timp.