Sport Acasa

Miscare fizica, echilibrul mental

Miscare si Frumusete

Sanatate inseamna o stare de echilibru intre trup-minte-spirit. O forma optima ofera persoanei practicante de miscare fizica o imagine de frumusete exterioara, dar si interioara echilibrul mental concretizat in convingerile Tale ca faci bine ceea ce faci, ca Tu detii controlul, ca totul este spre binele si succesul Tau. Sunt in numar mare persoane care alearga dimineata sau fac deplasari in aer liber la pas accelerat, altii care joaca diferite jocuri de echipa amatorial cu prietenii,altii care prefera o cursa cu bicicleta sau pur si simplu ies in aer liber sa faca doar cateva exercitii fizice de mobilitate, intinderea ligamentelor si articulatiilor. Asta inseamna ca o fac din anumite convingeri personale ca miscarea fizica armonizeaza “Eul” cu tot ce il inconjoara.

Ca si atunci cand iti administrezi un medicament trebuie mai intai sa consulti un doctor inainte de a te apuca sa exersezi miscarea fizica in orice forma te-ai gandit ca ti se potriveste !
Exercitiile fizice sunt benefice pentru ca ajuta la intretinerea si consolidarea sanatatii proprii fata de o varietate de boli sau moarte prematura. De asemenea face ca persoana sa se simta mult mai bine si mareste autostima prevenind astfel caderile in depresii sau anxietate. Ni s-a demonstrat ca o persoana cu un stil de viata activ traieste mai mult decat o alta care nu il are.

Cel mai bun plan de miscare fizica este cel care cuprinde exercitii de antrenament cardiovascular si exercitii cu greutati. Acestea ajuta la arderea caloriilor si mareste activitatea metabolica ducand la cresterea rezistentei la efort si scaderea in greutate.
O persoana care nu a practicat niciodata exercitii de miscare fizica va trebui sa inceapa intr-un mod gradual, cu rabdare in a se instala o anume rutina si acomodarea corpului cu un nou ritm de activitate.Trecand brusc la o intensitate mare de efort ar putea crea mai mult rau decat bine organismului, producandu-se crampe, intinderi musculare, febra exagerata si dureri musculare cu mult peste starea de confort.
Rezistenta la efort, forta, o mai mare mobilitate si flexibilitate nu se obtine intr-o zi sau doua, ci in practicarea exercitiilor in mod constant zi de zi cite un pic ,crescand gradual in durata si intensitate.

Daca o parte din corp cere o anumita corectie, atunci va veti indrepta atentia catre zona respectiva un pic mai insistent, practicand exercitiile specifice acelei parti a corpului.Sa zicem ca burta este prea proeminenta: atunci axati-va mai mult pe alergare usoara si exercitii de abdomen diversificate, adica prin rotatie urmati exercitii cu mod de executie diferit pentru abdomen. Veti gasi asemenea tipuri de exercitii in categoria “Antrenament” din site.
A fi considerat ca ai un corp frumos nu inseamna neaparat sa ai o mare masa musculara si cu grupe de muschi deosebit de dezvoltati. Este destul sa existe o justa proportie intre statura, inaltime si greutate si fundamental se va pune in calcul structura genetica a fiecaruia.

Miscarea fizica in general creaza o stare de confort si buna dispozitie, incarca organismul cu mai multa energie, accelereaza metabolismul si toate organele interne isi vor regla functiile. Aceasta stare va deveni o obisnuinta programului tau de miscare zilnica, increderea in tine,sentimentul de autocontrol, siguranta si confort te vor insoti mereu, iar cand situatii stresante iti vor crea disconfort atunci vei sti “medicamentul” ce iti va fi necesar.
Putem spune ca, dupa un anume timp de practica a miscarii fizice planificate, aproape ca devenim dependenti la placerea pe care o avem cand exersam si mai ales dupa si in mod automat se reduc pe rand pana dispar diferite vicii “contemporane” cum ar fi fumatul sau bauturile alcoolice in excess.
Miscarea fizica nu trebuie luata ca o cazna, ca o povara pe termen scurt. Trebuie sa constientizam ca este cel mai natural, eficient, ieftin si delectant mod de a contracara marea “ghiara” a stresului,oboselii, a imbatranirii premature.