Pro sau contra colesterol
Toata lumea stie ca responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroza si o multime de alte boli nu este altul decat colesterolul. Mai putina lume stie de rolul lui esential in mentinerea starii de sanatate a organismului.
Colesterolul in exces este, intr-adevar, un pericol, dar si lipsa lui este la fel de periculoasa.
Este o lege universala care ne spune ca tot ce este in exces sau lipseste unde trebuie sa fie provoaca stari de dezechilibru metabolic sau genereaza boli.
Pro sau contra colesterol
Toata lumea stie ca responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroza si o multime de alte boli nu este altul decat colesterolul. Mai putina lume stie de rolul lui esential in mentinerea starii de sanatate a organismului.
Colesterolul in exces este, intr-adevar, un pericol, dar si lipsa lui este la fel de periculoasa.
Este o lege universala care ne spune ca tot ce este in exces sau lipseste unde trebuie sa fie provoaca stari de dezechilibru metabolic sau genereaza boli.
Colesterolul contribuie la metabolizarea carbohidratilor, intra in componenta tuturor membranelor din organism, este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini, iar cel existent in piele este convertit, sub actiunea razelor de soare, in vitamina D.
O buna alimentatie anti-colesterol nu inseamna deloc o alimentatie fara grasimi, ci din contra.
Important este ca grasimile sa fie insa alese in mod judicious.
Mentinerea ratiei zilnice de grasimi sub valoarea de 20-30 la suta din totalul caloriilor este vitala pentru mentinerea in limite normale a colesterolului. Cantitatea de grasimi saturate nu va depasi 10 la suta. Grasimile saturate provin, din surse animale, iar grasimile animale contin colesterol.Chiar daca un aliment nu contine colesterol, acest lucru nu inseamna ca el nu contine grasimi.
Cautati sa consumati de regula alimente care contin grasimi nesaturate [ pestele gras (somon, hering), untura de peste, ficatul de gisca sau rata, uleiuri (rapita, floarea-soarelui, porumb) si uleiuri de masline, alune. Grasimile saturate vor fi evitate: carnea grasa, mezelurile, untul si produsele de patiserie.Inlocuiticarne, pe cit posibil, cu peste.
Alimentele care reduc nivelul de colesterol sunt: cerealele complete, care permit evacuarea colesterolului in exces la nivel intestinal, vegetalele (conopida, vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul),dar si tomatele daca sunt fierte in prealabil.
Fructele si legumele contin si ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C si vitamina E.
Colesterolul nostru nu provine numai din alimentatie. Ceea ce absorbim noi reprezinta doar 20-30 la suta din stocul nostru. Restul de 70-80 la suta este fabricat de propriul nostru organism.
Exista si alte cauze care produc cresterea nivelului de colesterol: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului inconjurator.
Practicarea sportului sau in general a miscarii fizice duce la intensificarea procesului metabolic implicit a digestiei, arderea de grasimi si calorii intr-un mod mai accelerat si deci un echilibru si al nivelului de colesterol, bineinteles facandu-ne un stil personal in a ne alimenta rational, moderat si calculat.