Sport Acasa

Miscare fizica, echilibrul mental

Reguli Pentru Succesul Tau

9 Reguli pentru succesul tau

O masa musculara enorma si greutati incredibile te pot face sa accepti compromisul de a ridica mai mult si mai greu, asemeni modelului (idolului) cu care uneori ti se intampla sa te confunzi.

Realitatea este ca anumite persoane au o genetica speciala pentru culturism, si ca nu trebuie sa copiezi pe cei mai “mari” ci sa inveti de la ei sa pretuiesti toate acele lucruri “mici”, detaliile muncii si alimentatiei, care respectate cu strictete te conduc la progres.


9 Reguli pentru succesul tau

O masa musculara enorma si greutati incredibile te pot face sa accepti compromisul de a ridica mai mult si mai greu, asemeni modelului (idolului) cu care uneori ti se intampla sa te confunzi.

Realitatea este ca anumite persoane au o genetica speciala pentru culturism, si ca nu trebuie sa copiezi pe cei mai “mari” ci sa inveti de la ei sa pretuiesti toate acele lucruri “mici”, detaliile muncii si alimentatiei, care respectate cu strictete te conduc la progres.

Meticulozitatea cu care te poti incalzi inainte de antrenament sau de a-ti doza hrana in fiecare zi reprezinta fundamentul unei perspective optimiste. Rigoarea este o atitudine care nu se impaca cu ignoranta si un sportiv serios stie ca trebuie atentie pentru detalii ca sa isi poate atinge scopul.
Cauta sa urmezi cateva reguli:

1) Motivatia
Se impune o relatie optima intre fizic si psihic pentru ca corpul tau sa aiba o capacitate mare de efort. O actiune psihica pozitiva mareste disponibilitatea fizica fata de sarcinile prevazute. Sustinerea psihica reprezinta un suport prin care corpul depaseste o serie de stari care preced, insotesc sau urmeaza antrenamentului determinand o stabilitate si sustinere a corpului supus procesului de dezvoltare continua. Un sportiv nu poate cunoaste progresul si performanta fara motivatie. Asigura optimul functional intre tonusul postural si cel muscular. Motivatia determina reactii de raspuns care permit adaptarea la modificari si stabilitatea organismului.O buna motivatie creeaza o eficacitate a organismului.

2) Sacrificiul
Asumarea sacrificiului in sport este un aspect deosebit de important, impus de disciplinarea vietii, si cea a antrenamentului.
Renuntarea la o serie de placeri consumatoare de energie sau cauzatoare de oboseala mare, din ratiuni conservatoare, motivate de disciplina in sport, reprezinta o cale prin care rigoarea pune stapanire pe viata si activitatea ta. Daca vrei sa reusesti in ceea ce faci concentreaza-ti energia si atentia pe scopul primordial.Nu uita ca odihna are o importanta mare pentru nivelului de recuperare musculara si conservarii energiei. Renuntarea la activitatile nocturne (discoteci, distractii variate) poate fi numit un sacrificiu. Abtinerea de la o serie de produse alimentare reprezinta un sacrificiu. Achizitionarea de produse nutritive, alimente de calitate este un mod de manifestare a spiritului de sacrificiu al unui sportiv cu valoare pozitiva pentru atingerea scopului propus.

3) Realismul
Aceasta componenta este foarte importanta indiferent de sfera preocupativa. Ca sportivi,chiar si amatori trebuie sa dati dovada de un control asupra capacitatilor voastre. Autocunoasterea si autoevaluarea obiectiva a organismului vostru va ajuta sa fiti realisti legat de programul vostru de dezvoltare corporala.
Atunci cand va antrenati nu va supuneti unui ritm debordant, inadecvat perioadei in care va gasiti si conditiei fizice de moment. Vizarea obiectivelor pe care le puteti atinge reprezinta ceea ce pune in valoare realismul tau.

4) Vizualizare
Aceasta componenta trebuie sa va insoteasca permanent in activitatea voastra de practicanti ai miscarii fizice. Crearea unei perspective mentale legata de o atitudine fizica ulterioara este foarte importanta prin gradul de mobilizare generala mare a corpului.Vizualizare creeaza o crestere a suportului volitiv si abordarea antrenamentului cu entuziasm, dorinta, reprezinta o maniera de abordare pozitiva.Pozitivismul duce la un randament optim in procesul de dezvoltare.

5) Principiile
Cunoasterea si aplicarea corecta exercitiilor produce o ordonare a intregului proces de pregatire in care avantajele stiintei contribuie sistematic la metamorfoza corpului tau.Cunoasterea si aplicarea corecta a principiilor de antrenament constituie un mod de eficientizare a muncii prin gradarea nivelului efortului in raport cu scopul propus, cu faza de pregatire in care te gasesti.
Stabilirea corecta a numarului de antrenamente pe saptamana, a numarului de exercitii pe antrenament, precum si a numarului de serii si repetari si toate acestea in concordanta cu perioada sau ciclul in care va gasiti, ca de altfel, si concordanta lor cu dieta specifica, reprezinta o cheie importanta a succesului.

6) Energia
Orice practicant de exercitii fizice are nevoie in activitatea sa de foarte multa energie. Sincronizarea dintre energia psihica si cea fizica este primordiala.Cum spuneam miscasrea fizica se coreleaza cu un bun echilibru mental. Pentru a corespunde sub acest aspect trebuie sa consumi indeajuns de multe calorii.
Alocarea unei cantitati de 50 cal/ Kg corp este vital pentru corpul tau. Calcularea necesarului zilnic se raporteaza la volumul efortului zilnic, la ce scop ti-ai propus, (slabire sau crestere in greutate) si se aplica la greutatea ideala pe care vrei sa o atingi. Repartizarea corecta a cantitatii de calorii pe intervalul unei zile, distribuite pe un numar de 5-6 mese/zi. La aceasta se adauga calitatea caloriilor, deci sortarea prealabila a alimentelor in asa fel incat corpul sa benficieze de o cantitate de energie maxima si de lunga durata.

7) Concentrarea
Atunci cand te antrenazi este bine sa te concentrezi la maximum pe fiecare exercitiu pe care il faci (forma miscarii), pe localizarea efortului pe muschi in a produce o contractie maxima a acestuia pe toata durata efortului. Conexiunea intre minte si muschi devine cel mai important factor ca sa obtii ce ti-ai planificat. Abordarea deconcentrata a efortului, cu atentia distrasa de diverse lucruri, conduce la o concentrare diminuata, ceea ce poate lasa loc unor eventuale probleme (accidentari).

8) Recuperarea
Odina este de maxima importanta in privinta continuitatii procesului de antrenament. Tensiunea mare pe care corpul o percepe in timpul efortului, consumul mare de energie, fac ca organismul sa acumuleze un grad mare de oboseala.Corpul are nevoie de recuperare pe masura efortului.Odihna pasiva si activa dublata de o alimentatie adecvata si completata de o cantitate adecvata de suplimente nutritive de calitate reprezinta mijloace eficiente de realizare a unei recuperari eficiente.

9) Echilibrul
Fie ca esti incepator sau avansat in practicarea de exercitii fizice trebuie sa incerci sa respecti toate aceste reguli. Trebuie sa iti creezi o balanta pozitiva pentru functionarea optima a corpului. Echilibrul trebuie sa te insoteasca in tot ceea ce faci. Aceasta este o responsabilitate a fiecaruia de a gasi o masura a echilibrului sau sub aspect participativ, constient si activ, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Mentinerea unei relatii optime intre viata cotidiana si viata sportiva reprezinta un echilibru care conduce la succes in toate planurile, inclusiv in cel sportiv.