Unii, din dorinta de a indeparta TOATE grasimile din dieta personala,crezand ca astfel vor slabi, pun organismul intr-o stare de alerta si ca masura de protectie incepe sa acumuleze si mai intens grasimile.
Sa fie clar!!!!
Organismul, atunci cand depisteaza o lipsa,incepe sa balanseze lipsa cu mai mult decat iar fi trebuit,pur si simplu din ingrijorarea ca se va mai intampla din nou si atunci,avand o”rezerva” va folosi de acolo pentru a realiza echilibrul intern.
Unii, din dorinta de a indeparta TOATE grasimile din dieta personala,crezand ca astfel vor slabi, pun organismul intr-o stare de alerta si ca masura de protectie incepe sa acumuleze si mai intens grasimile.
Sa fie clar!!!!
Organismul, atunci cand depisteaza o lipsa,incepe sa balanseze lipsa cu mai mult decat iar fi trebuit,pur si simplu din ingrijorarea ca se va mai intampla din nou si atunci,avand o”rezerva” va folosi de acolo pentru a realiza echilibrul intern.
Trebuie sa faci modificarile de regim alimentar in mod progresiv si cu pasi mici, astfel ca organismul sa accepte si sa nu intre in stare de alarma, pentru ca altfel vei fi mirat ca faci miscare fizica si fie nu vezi nici un progres, fie observi ca grasimile sunt si mai proeminente, ceea ce ta va duce la o oarecare dezamagire si frustrare.
Unii cand observa acest rezultat fac marea greseala sa se infometeze [pentru un interval scurt de timp] si apoi cand revin la obisnuinta lor alimentara constata ca pun la loc si chiar mai mult decat atat. Ei spun ca au ars grasimi, dar in realitate au pierdut apa sau chiar muschi.
Poti cantari la fel azi ca acum 10 ani,dar de fapt acum esti mai putin sanatos iar muschii au fost inlocuiti cu strat de grasime.
Muschiul creste prin activitate fizica ceea ce aduce un aport nutritiv si prin intermediul hormonului de crestere se realizeaza dezvoltarea tesutului muscular in paralel cu arderea stratului de grasime drept carburant principal, exersand miscare fizica aerobica.Acesta este mecanismul.
Desigur ca vrei sa limitezi cantitatea de grasimi pe care o preiei astfel incat sa nu ajungi la un excces,adica peste 20%-30% din aportul caloric.Totul se rezolva exersind miscarea fizica aerobica pentru a-ti antrena metabolismul sa arda grasimile.
Procentul de grasimi ideal este diferit de la individ la individ.Depinde de metabolismul si genetica fiecaruia.
Intrebarea cadru este:”cum ne antrenam metabolismul ca sa arda grasimile pentru a avea rezistenta,energie si vitalitate?”
In primul rand trebuie inteles faptul ca organismul foloseste combustibilul pe care il dai.Daca ii oferi suficiente grasimi,el va folosi acest combustibil.Daca lipsesti organismul de grasimi,atunci el[organismul] le va imagazina.Aceasta procedura cere desigur si factorul exercitiu fizic,sau miscare fizica planificata,prin care sunt propriu-zis arse grasimile pe care le consumi.
Cel mai important element pentru mentinerea starii de sanatate este oxigenul.Aproximativ 10.000 de litri de aer inspiram intr-o zi,doar pentru a asigura necesarul pentru tesuturi.
Celulele din corpul uman [circa 75 de trilioane]asigura trifosfatul de adenozin [ATP]=energia fundamentala pentru tot ce face organismul, fie ca viseaza, mananca, respira sau face sport. Celulele trebuie sa aiba oxigen sa arda glucoza si sa creeze ATP intr-un proces permanent.
Inainte de a incepe miscarea fizica ar fi recomandat sa iti poti monitoriza bataile inimii[ritmul cardiac]. Exista in comertul de articole pentru sport diferite modele de kit-uri pentru masurarea ritmului cardiac de-a lungul antrenamentului.
Incepi prin a face miscari de gimnastica de incalzire a intregului organism:extensii de brate, rotiri de brate, aplecari, ridicari ale trunchiului, sarituri pe loc,extensii laterale cu bratele intinse deasupra capului, fandari inainte-inapoi si laterale, totul pentru ca sa scoti corpul din starea de “rigiditate”si ridicarea ritmului cardiac la o anumita valoare pentru un antrenament de tip aerobic.
Prin incalzirese obtin 2 lucruri:-1-vei mobiliza treptat acizii grasi imagazinati sa circule astfel sa folosesti grasimile ca si carburant principal si nu zaharul din sange.
Incalzirea are o importanta uriasa in realizarea scopului tau de a face miscare fizica aerobica.
Altfel miscarea se transforma in una de tip anaerob care nu arde grasimi.-2-poti evita formarea de crampe musculare[asa zisii “carcei”].
Timpul de incalzire este de 15 minute.Apoi continui cu programul tau de aerobic pe care ti l-ai planificat pentru un timp de circa 20 de minute, dar ideal ar fi intre 30 si 45 de minute.
Ritmul cardiac ideal poate fi calculat cu ajutorul unei simple formule: 180 – varsta pe care o ai. Este rirmul in care miscarea fizica se afla in zona aerobica.Daca incepi exercitiile dupa o perioada de convalescenta de la o boala sau vreun tratament medical, mai poti scade 10 puncte.Daca ai mai facut exercitii in trecut dar ai facut opauza de citeva saptamani, atunci scade doar 5 puncte.
Oricum ar fi recomandat sa consulti medicul tau curant inainte de a incepe o noua perioada de antrenamente fizice,fie ele aerobice sau anaerobice.
Trebuie sa mai iei in calcul ca este necesar sa iti mai acorzi 10-15 minute pentru revenirea organismului la un ritm cardiac normal pentru activitatile tale din afara exercitiilor.Daca te opresti brusc [ sa zicem din alergare sau pedalare cu bicicleta, etc] afluxul de sange scade brusc si nu mai are timp sa curete muschii, sa-i reoxigeneze si sa se redistribuie,crescand toxicitatea la nivelul circulatiei sanguine.
Deci: incalzire, antrenamentul propriu-zis, timpul de revenire [15-45-15]= sesiune completa.