Sport Acasa

Miscare fizica, echilibrul mental

Stretching – In Antrenamentul Acasa – [Importanta si Beneficii]

Ce este “stretching”-ul?

Este un simplu act de extindere a intregului corp sau o parte a acestuia. Aceasta activitate implica intinderea si flexarea structurii membrelor.

Cum se face Stretching?

Este relativ simplu si poate fi efectuat de orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Miscarile se fac prin tragere sau extensie a mebmrelor in sens contrar miscarii de contractie.

Ce este “stretching”-ul?

Este un simplu act de extindere a intregului corp sau o parte a acestuia. Aceasta activitate implica intinderea si flexarea structurii membrelor.

Cum se face Stretching?

Este relativ simplu si poate fi efectuat de orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Miscarile se fac prin tragere sau extensie a mebmrelor in sens contrar miscarii de contractie.
Stretching poate fi facut in fiecare zi in orice loc unde ai hotarat sa te “dezmortesti ” pentru cateva minute. Poate fi la birou sau in alta incapere sau cel mai bine acasa in portiunea de spatiu care iti permite sa faci aceste miscari.
Stretching reprezinta o pregatire a corpului pentru o activitate riguroasa. In orice disciplina sportiva se efectueaza stretching inainte de sesiunea de antrenament propriu-zis si este in mod express cerut de oricare antrenor.

Inainte de rularea unui program de fitness [ tip cardio] sau mai ales a unui program de forta trebuie sa dai importanta unor exercitii de incalzire si intinderi ale muschilor tocmai pentru a preveni accidentarile in timpul unui antrenament.
Este recomandat sase faca stretching circa 10 minute inainte si dupa orice antrenament, fie ca este cardio sau de forta.

Sunt o serie de masuri de precautie si reguli care servesc la indrumarea Ta atunci cand faci exercitii fizice de fitness sau de forta. Iata cateva dintre ele :

1. Pentru a mari flexibilitatea si pentru evitarea crearii de rani efectueaza stretching atat inainte cat si dupa terminarea unui antrenament. Putini dintre cei ce practica exercitiile fizice la un nivel amatorial stiu ca aceste intinderi mentin o flexibilitate ridicata permitand articulatiilor sa nu se rigidizeze in timpul de rapaus si odihna.

2. Mentine intinderea pe o durata de 20-30 de secunde inaintea unui antrenament pentru incalzire , iar dupa antrenament pe o durata mai mare [circa 50-60 de secunde] pentru mentinerea flexibilitatii.

3. Nu face miscari bruste sau extensii puternice la efectuarea intinderilor si nu reveni rapid in pozitie relaxata, ci foarte lent tocmai ca muschiul sa nu sufere accidentari sau socuri trecand brusc de la o stare la alta. Aici este cheia = revenire lenta. Nu forta, crezand ca astfel capeti mai mare flexibilitate, pentru ca chiar in aceste momente poti sa te accidentezi.

4. Lucreaza lent si creste in intensitate progresiv ce articulatiile devin din ce ince mai elastice. Pastreaza-ti rabdarea in a progresa cate putin de fiecare data.

5.Asigura-te ca ai incalzit toate grupele de muschi. Pentru unii care sunt dotati cu o structura musculara mai masiva apare deseori neglijenta in a face o incalzire completa. De exemplu, multi neglijeaza incalzirea gatului. Ei bine, simpla frictionare cu palma a cefei si apoi lente rotatii in ambele sensuri a capului duce la o incalzire optima a acestei zone.

6.Pastreaza-ti ca un obicei a face stretching fara sa omiti niciodata acest episod dintr-un antrenament.

Marile Beneficii Ale Stretching-ului

– mareste rat mobilitatii corpului
– mareste abilitatea de a atinge performante elevate
– previne ranirea corpului
– reduce tensiunile musculare
– angreneaza mai multa energie in corp
– reduce colesterolul

Introdu activitati de stretching in fiecare zi din viata ta, incluzandu-l in stilul tau de viata !
Nu iti cere un instructaj special si nici nu iti consuma mult timp.
Iti creeaza acea stare de flexibilitate necesara efectuarii tuturor miscarilor din activitatile cotidiene, dandu-ti acea buna dispozitie si pofta de viata !
De fapt nu poate fi un antrenament complet fara stretching !